sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN 1010

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom Kennisbank NEN 1010 kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >


Abonnement € 350,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN 1010

“ De norm is soms lastig te begrijpen. De kennisbank bevat de  complete norm NEN 1010 met links naar de praktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Beveiliging tegen onderspanning

Naast de vele bepalingen en informatie over de beveiliging tegen overspanning, is in rubriek 445 van de NEN 1010 ook iets opgenomen over de beveiliging tegen onderspanning.

Een onderspanning kan ontstaan door storingen in het voedende net, of door grote inschakelstromen.

Storingen in het voedende net

In onderstaande afbeelding zijn gemeten spanningen weergegeven in een installatie waar de nul onderbroken was. Duidelijk is te zien dat afhankelijk van de belasting het sterpunt verschuift. Verlaging van de spanning in een bepaalde fase leidt tot verhoging in een andere fase.

Driefasensysteem met breuk in nulgeleider

Driefasensysteem met breuk in nulgeleider.

 

In onderstaande afbeelding zijn gemeten spanningen weergegeven in een installatie waar de nul onderbroken was. Duidelijk is te zien dat afhankelijk van de belasting het sterpunt verschuift. Verlaging van de spanning in een bepaalde fase leidt tot verhoging in een andere fase.

Gemeten spanningen in een installatie met een nulonderbreking

Gemeten spanningen in een installatie met een nulonderbreking.

 

In toekomstige NEN 1010-boekwerken zal dit fenomeen wellicht ook worden meegenomen en wordt een beveiliging tegen deze asymmetrie in de spanning als verplichting opgenomen. Desondanks kan het geen kwaad als er veel gevoelige apparatuur in de installatie aanwezig is, om dit toe te passen en de installatie af te schakelen als de spanning niet meer is gedefinieerd.

Grote inschakelstromen

In de netcode wordt een installatie beoordeeld op het gedrag bij het terugkeren van de spanning na een onderbreking. Wanneer de spanning is weggevallen, moet worden voorkomen dat bij het terugkeren van de spanning alle toestellen van de diverse gebruikers weer gelijktijdig inschakelen. Dit zou immers tot zeer grote inschakel- en aanloopstromen kunnen leiden (en dus weer tot een nieuwe afschakeling van de spanning).

 

Is er meer dan 10 kW aan vermogen van motoren in een installatie aanwezig, dan wordt een nulspanningsbeveiliging voorgeschreven. Hierbij heeft het de voorkeur dat geen gemeenschappelijke nulspanningsbeveiliging wordt toegepast. Meestal is het ook eenvoudig om elke motor afzonderlijk met een magneetschakelaar te voorzien van een eigen nulspanningsbeveiliging.

 

Verder moet de eigenaar zelf een eigen afweging maken in hoeverre hij zijn installatie immuniteit wil geven tegen optredende spanningsdips. Bij sluitingen in het voedende net kan de spanning kortstondig dalen (gedurende 0,2-1,5 seconde). Dit kan tot uitval van processen leiden. Het verdient aanbeveling om in het ontwerp van de installatie deze spanningsdip als mogelijk fenomeen mee te nemen in het ontwerp van een installatie.

Gerelateerd aan Beveiliging tegen onderspanning