sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN 1010

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom Kennisbank NEN 1010 kennisbank

 • Kennis van experts altijd beschikbaar
 • Antwoorden, oplossingen en tools
 • Toevoegen van eigen notities mogelijk
 • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
 • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >


Abonnement € 350,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN 1010

“ De norm is soms lastig te begrijpen. De kennisbank bevat de  complete norm NEN 1010 met links naar de praktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Elektrolyseruimten (rubriek 724)

In elektrolyseruimten worden chemische vloeistofverbindingen door middel van elektriciteit ontleed in afzonderlijke componenten (zoals gassen) en verkoperd, verchroomd, vernikkeld enzovoort. Hier moet niet alleen rekening worden gehouden met ontploffingsgevaar door agressieve stoffen en dampen, maar ook met gevaren bij het gebruik van geleidende metalen voorwerpen die kortsluiting als gevolg kunnen hebben bij de open uitvoering van de cellen (baden).

Indien rekening wordt gehouden met de basisbescherming en de foutbescherming, moeten elektrolysecellen met een totale spanning van meer dan 120 V= in speciaal daarvoor bestemde en ingerichte ruimten worden ondergebracht.

Tijdens werkzaamheden in de omgeving van elektrolysecellen kunnen diverse gevaren ontstaan

Tijdens werkzaamheden in de omgeving van elektrolysecellen kunnen diverse gevaren ontstaan.

 

Hierboven is reeds gewezen op de gevaren tijdens werkzaamheden in de omgeving van elektrolysecellen. Daarbij kunnen lange metalen staven tijdens het transporteren naar en uit de baden kortsluiting veroorzaken. Het is verstandig om de opstelling van de cellen zodanig te kiezen, dat deze kortsluitstromen niet kunnen voorkomen. Uiteraard moet de ventilatie zo zijn dat ontploffingen niet mogelijk zijn.

Beveiliging

De basisbescherming van actieve delen bij werkzaamheden met elektrolysecellen is extra gevaarlijk met het oog op de agressieve vloeistoffen. Er zijn dan ook speciale veiligheidsmaatregelen nodig, zoals:

 • Tijdens bedienings- en onderhoudswerkzaamheden moet het personeel deugdelijk van aarde en cellen zijn geïsoleerd.
 • Tijdens het transport van de te behandelen voorwerpen in en uit de baden, mogen geleidende delen van kraanhaken, hijskabels en dergelijke, alsmede metalen gestellen van elektrisch materieel, niet in aanraking kunnen komen met actieve delen van de cellen of ze moeten goed van de aarde zijn geïsoleerd.
 • Niet tot elektrolyseketens behorende stroomketens die door een defect in aanraking kunnen komen met de in de vorige bepaling vermelde delen, moeten zijn uitgevoerd als:
  • SELV-keten;
  • S-keten;
  • gelijkstroomketen als onderdeel van een S-keten;
  • gelijkstroomketen die voldoet aan de eisen van een S-keten en wordt gevoed door een onafhankelijke voedingsbron. Deze bepaling geldt niet bij toepassing van elektrisch materieel dat is geïsoleerd volgens klasse II of gelijkwaardig.
 • Gelijktijdig aanraakbare actieve delen van elektrolysecellen moeten zijn opgenomen in SELV-ketens of afdoende zijn beschermd door isolatie, omhulsels of afschermingen, hindernissen en afstand.
 • Isolatiebewaking moet worden toegepast bij niet-geaarde elektrolysesystemen van meer dan 120 V.

Beschermingsmaatregelen

Uitgangspunt is hier dat alle vreemd geleidende delen die een gevaar kunnen opleveren, moeten zijn verbonden met een beschermingsleiding. Hiervan kunnen alleen die delen worden uitgezonderd, die met actieve delen van elektrolysecellen in aanraking kunnen komen.

 

Beveiliging tegen overstroom

Het overschrijden van de toelaatbare stroom in elektrische ketens, moet in elektrolyseruimten snel kunnen worden gesignaleerd. Installaties in elektrolyseruimten moeten daarom apart worden beveiligd en gescheiden worden gehouden van installaties in andere ruimten. Stroomketens waarin de cellen zijn opgenomen hoeven niet tegen overstroom te worden beveiligd; de uitvoering van cellen en hun verbindingen zijn daarop berekend en er is een constante bewaking aanwezig voor de controle van het chemische proces.

 

Spanningsloos en stroomloos maken

Met uitzondering van de elektrolyseketens moeten andere stroomketens buiten deze ruimten in alle polen of fasen en de nul van het net kunnen worden gescheiden. De schakelaars of scheiders die hiervoor dienen mogen geen stroomketens in andere ruimten scheiden. Het doel van deze bepalingen is gevaarlijke situaties zo snel mogelijk op te heffen zonder in andere ruimten uitschakeling te veroorzaken.

Elektrisch materieel

Om te voorkomen dat in de beschermingsleiding van verplaatsbare toestellen met metalen gestellen bij contact met de actieve delen van elektrolyseketens hoge stromen gaan lopen, is toepassing van verplaatsbare toestellen beperkt tot het gebruik van toestellen klasse II, met alternatieven als SELV- en S-ketens (één toestel per keten). Worden railkokersystemen toegepast, dan moet er bij de keuze en installatie op worden gelet dat er nergens gelegenheid is voor het verzamelen van brandbare gassen in deze kokers of bij het transporteren van deze gassen naar andere ruimten.

Leidingsystemen en installatie

Bij het ontwerpen en aanleggen van de installatie moet ruime aandacht worden geschonken aan de keuze van leidingen en bijbehoren met het oog op de agressieve stoffen en dampen. Verder moet worden gelet op goede afdichtingen tegen het transporteren van brandbare gassen. Voor elektrolyseketens mogen vanzelfsprekend ongeïsoleerde leidingen worden toegepast, omdat enerzijds de spanning een gelijkspanning is en anderzijds de toepassing van geïsoleerde leidingen, gezien de hoge stromen, grotere doorsneden zou vereisen.

Gerelateerd aan Elektrolyseruimten (rubriek 724)