sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN 1010

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom Kennisbank NEN 1010 kennisbank

 • Kennis van experts altijd beschikbaar
 • Antwoorden, oplossingen en tools
 • Toevoegen van eigen notities mogelijk
 • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
 • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >


Abonnement € 350,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN 1010

“ De norm is soms lastig te begrijpen. De kennisbank bevat de  complete norm NEN 1010 met links naar de praktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Installaties voor buitenverlichting (rubriek 714)

De installaties die onder deze rubriek vallen, zijn de verlichtingsinstallaties die in de buitenlucht zijn opgesteld en geen deel uitmaken van de openbare verlichting.

 

Voorbeelden zijn:

 • verlichtingsinstallaties op sportterreinen, tuinen, parken en dergelijke;
 • verlichtingsinstallaties voor het aanlichten van objecten; zoals monumenten (verlichtings­armaturen die aan het object zijn bevestigd en vast zijn aangesloten op de vaste elektrische installatie van het object, vallen hier niet onder; deze installaties vallen onder de normale veiligheidsbepalingen van de NEN 1010);
 • verlichting van diverse ander objecten zoals telefooncellen, bushokjes en dergelijke.

Lichtmast

Een lichtmast maakt geen deel uit van de openbare verlichting.

 

Omdat er vaak verwarring is welke installaties wel of niet onder deze rubriek vallen, kan eenvoudig de regel worden toegepast dat rubriek 714 niet van toepassing is op alle verlichtingsinstallaties aangesloten op het openbare verdeelnet. Dit geldt ook voor installaties zoalsfeestverlichting en verkeerslichten.

 

Beveiliging

Als aanvullende bescherming is de toepassing van een aardlekbeveiliging aanbevolen. De elektrische voorzieningen dienen te zijn beveiligd door toestellen met een aardlekbeveiliging met een nominale aanspreekstroom van 30 mA.

Indien gebruik wordt gemaakt van verlichtingsarmaturen met een uitvoeringsvorm klasse II, mogen er geen beschermingsleidingen worden aangebracht en ook niet worden aangesloten op het verlichtingsarmatuur.

Elektrisch materieel

Aansluitkasten en andere voorzieningen waar elektrisch materieel in is ondergebracht, moeten zijn afgesloten. Indien deze voorzieningen op een hoogte van minder dan 2,50 m zijn aangebracht, moet er bij geopende deur(en) een minimale beschermingsgraad van IP2X of IPxxB zijn.

Dit is eveneens van toepassing op de verlichtingsarmaturen. Indien deze op een hoogte van minder dan 2,80 m zijn gemonteerd, moet bij een geopende verlichtingsarmatuur voldoende afscherming (of omhulsel) aanwezig zijn. Hiermee wordt bereikt dat de lamp slechts bereikbaar is door de afschermingen te verwijderen met gereedschap.

Uitwendige invloeden

De beschermingsgraad van elektrisch materieel dient minimaal IP33 te bedragen. Voor verlichtingsarmaturen geldt een beschermingsgraad van IP23 wanneer deze zodanig zijn gemonteerd dat vervuiling gering is.
 

Afhankelijk van de omstandigheden waaronder deze installaties worden gebruikt, zullen de eisen worden gesteld. De installaties worden vaak blootgesteld aan:

 • temperaturen die kunnen variëren van -40 °C tot +40 °C;
 • vochtigheid;
 • zeer kleine voorwerpen, zoals stof, zand, draden en dergelijke;
 • een zware mechanische belasting;
 • zonnestraling van betekenis.

Leidingsystemen en installatie

Leidingen die worden gebruikt voor de voeding van deze installaties dienen duidelijk van andere leidingstelsels te worden onderscheiden.

Gerelateerd aan Installaties voor buitenverlichting (rubriek 714)