sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN 1010

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom Kennisbank NEN 1010 kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >


Abonnement € 350,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN 1010

“ De norm is soms lastig te begrijpen. De kennisbank bevat de  complete norm NEN 1010 met links naar de praktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Meubilair (rubriek 713)

De elektrische installatie die is gemonteerd in meubilair en is aangesloten op de vaste elektrische installatie, dient eveneens aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Voorbeelden van meubilair waar dit van toepassing is zijn: bureaus, vitrines en overige kasten, inbouwkeukens en bedden.

In dit meubilair is vaak elektrisch materieel opgenomen in de vorm van contactdozen, verlichtingsarmaturen, schakelaars, dimmers en bijbehorende leidingsystemen. Het elektrische materieel mag op een spanning van ten hoogste 230 V zijn aangesloten en de belastingstroom mag niet dan 32 A bedragen.

Inbouwkeuken

Inbouwkeuken.

 

Voor elektrische apparatuur en elektrisch materieel dat speciaal is ontworpen voor de inbouw in meubelen zoals koelkasten, vaatwassers en dergelijke zijn deze bepalingen niet van toepassing. Dit geldt ook voor elektrische toestellen en apparatuur waarvoor andere normen van toepassing zijn, of die door middel van stekers op de wandcontactdozen van de vaste elektrische installatie worden aangesloten.

 

Beveiliging

De elektrische installatie waarop het meubilair wordt aangesloten, moet zijn beveiligd met een aardlekbeveiliging met een nominale aanspreekstroom van 30 mA.

Elektrisch materieel

Rekening dient te worden gehouden met de temperaturen die mogen optreden door het gebruik van elektrisch materieel waaronder verlichting. Onder normale omstandigheden zal dit 90 °C bedragen en tijdens foutcondities 115 °C. Bij het gebruik van verlichtingsarmaturen moet worden gelet op het maximaal toegestane vermogen van de lampen. Indien verlichtingsarmaturen worden toegepast in afgesloten ruimten (opklapbed), dienen er veiligheidsvoorzieningen aanwezig te zijn, zodat bij het sluiten van de ruimte de spanning wordt afgeschakeld. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de te verwachten gebruiksomstandigheden zoals mechanische belasting en de montage op of in de nabijheid van brandbaar materiaal.

Leidingsystemen en installatie

De elektrische installatie van het meubilair moet door middel van een stopcontact of vast op de vaste installatie worden aangesloten. De kerndoorsnede (koper) van de toegepaste leidingen in het meubilair dient minimaal 1,50 mm2 te zijn.

Als het meubilair aan trillingen onderhevig is, dient speciale aandacht te worden geschonken aan de leidingen. Daarnaast moeten de leidingen deugdelijk worden beschermd tegen beschadigingen. Veelal worden zij dan ook ondergebracht in kabelgoten, buizen of kabelkanalen en eveneens deugdelijk op trek ontlast.

Gerelateerd aan Meubilair (rubriek 713)