sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN 1010

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom Kennisbank NEN 1010 kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >


Abonnement € 350,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN 1010

“ De norm is soms lastig te begrijpen. De kennisbank bevat de  complete norm NEN 1010 met links naar de praktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Verlichtingsinstallaties met zeer lage spanning (rubriek 715)

Hierbij gaat het verlichtingsinstallaties met een wisselspanning van ten hoogste 50 V of een gelijkspanning van ten hoogste 120 V.

Met de opkomst van halogeenverlichting zijn er diverse aspecten waar de nodige aandacht aan moet worden geschonken.

halogeenlamp

Halogeenlamp.

Extra lage spanning selv-ketens

Alleen de beschermingswijze extra lage spanning SELV-ketens mag worden toegepast. Indien er wordt gebruikgemaakt van ongeïsoleerde geleiders, moet de spanning worden gehalveerd. Dus in die situaties mag ten hoogste 25 V wisselspanning of 60 V gelijkspanning worden toegepast. De SELV-ketens moeten tegen overstroom zijn beveiligd. In de meeste situaties zal worden gebruikgemaakt van veiligheidstransformatoren die aan de eisen van de desbetreffende normen moeten voldoen.

Gelet dient te worden op de montagevoorschriften van de fabrikant. De ondergrond (brandbaar of onbrandbaar) waarop de transformator wordt gemonteerd, is eveneens sterk afhankelijk van de voorschriften van de fabrikant. Uiteraard verdient het aanbeveling de transformatoren altijd op een onbrandbare ondergrond te monteren.

Indien ongeïsoleerde geleiders worden toegepast, dient een extra beveiligingsmaatregel te worden toegepast in verband met het voorkomen van brand door kortsluiting. Hierbij valt te denken aan automatische uitschakeling van de voeding als in een korte tijd (0,3 seconde) de vermogensbehoefte met meer dan 60 W stijgt. Het parallel schakelen van transformatoren is slechts toegestaan indien deze dezelfde eigenschappen bezitten, waarbij ze zowel secundair als primair parallel werken.

Beveiliging

De toegepaste beveiligingstoestellen moeten goed toegankelijk zijn. Indien deze boven verlaagde plafonds zijn aangebracht, moet de locatie worden aangegeven. De beveiligingstoestellen en ander elektrisch materieel dat deel uitmaakt van de SELV-keten dienen vast te worden aangesloten.

Leidingsystemen en installatie

Met betrekking tot de toe te passen leidingsystemen kunnen onder andere geïsoleerde geleiders in buis of goot, kabels, buigzame kabels of snoeren worden gebruikt. De leidingsystemen mogen niet voor andere doeleinden worden toegepast. Indien ongeïsoleerde geleiders worden gebruikt, moeten deze zodanig worden gemonteerd dat de kans op kortsluiting minimaal is en ze mogen niet op een brandbare ondergrond worden gemonteerd. De kerndoorsnede van de geleiders dient minimaal 4 mm2 te zijn.

De dragende geleiders dienen zodanig te zijn gedimensioneerd, dat zij minimaal vijf maal het gewicht van de verlichtingsarmaturen inclusief lampen kunnen dragen. De hangende systemen moeten geïsoleerd aan de wanden of plafonds zijn gemonteerd, waarbij het systeem over het geheel bereikbaar is. Het toepassen van prikkabels is niet toegestaan. Dit geldt ook voor andere aansluitingen die met hun gewicht over de dragende geleider worden gelegd.

Gerelateerd aan Verlichtingsinstallaties met zeer lage spanning (rubriek 715)