sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN 1010

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom Kennisbank NEN 1010 kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >


Abonnement € 350,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN 1010

“ De norm is soms lastig te begrijpen. De kennisbank bevat de  complete norm NEN 1010 met links naar de praktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Verrijdbare of verplaatsbare eenheden (rubriek 717)

Onder verrijdbare of verplaatsbare eenheden worden veelal voertuigen of een verrijdbare of verplaatsbare constructies verstaan. Voorbeelden: wagens voor radio- en/of televisie-uitzendingen, medische diensten, rijdende bibliotheken en brand- en rampenbestrijdingsvoertuigen.

 

Deze eenheden kunnen worden gevoed vanuit:

  • een laagspanningsgenerator die zich binnen of buiten de eenheid bevindt;
  • een vaste elektrische installatie, waarbij diverse methoden aanwezig zijn om de elektrische scheiding tot stand te brengen en de desbetreffende beschermingsmaatregelen te realiseren.

verrijdbare eenheid

Een wagen voor televisieopnames is een voorbeeld van een verrijdbare eenheid. Bron www.dreamstime.com

Beschermingsmaatregelen

Voor de voeding van de eenheid, door middel van een laagspanningsgenerator die binnen of buiten de eenheid is geplaatst, mogen naast de gebruikelijke TN- en IT-stelsels ook de IU- en IM-stelsels worden toegepast. Indien voor het stroomstelsel TN wordt gekozen, mag alleen worden gebruikgemaakt van het TN-S-stelsel.

De wijze van het voeden van de eenheid moet op een duidelijke en zichtbare plaats zijn aangegeven voor de gebruiker, zodat geen misverstanden kunnen ontstaan over de aan te sluiten voeding.

 

TN-stelsel

De eenheden bestaan veelal uit een metalen ofwel een geleidende constructie. Deze constructie moet met het sterpunt van de voedingsbron worden verbonden. Indien de eenheid niet uit een geleidende constructie bestaat, moeten alle metalen gestellen van het elektrische materieel worden verbonden met het sterpunt van de voedingsbron.

 

IT-stelsel

Indien de eenheid bestaat uit een metalen ofwel een geleidende constructie, dan moeten de metalen gestellen van het elektrische materieel worden verbonden met deze constructie. Indien de eenheid niet uit een geleidende constructie bestaat, moeten alle metalen gestellen van het elektrische materieel worden verbonden met een beschermingsleiding.

Voor het tot stand brengen van een IT-stelsel kan een veiligheidstransformator of gelijkwaardige voorzieningen worden gebruikt. Indien geen veiligheidstransformator wordt toegepast, moeten er voorzieningen zoals isolatiebewaking en aardlekbeveiligingen worden aangebracht. In elk geval dient een aardlekbeveiliging te worden toegepast voor de beveiliging van de transformator.

Daarnaast moet elke stroomketen en contactdoos die dient voor de voeding elektrische apparatuur of toestellen die buiten de eenheid zijn opgesteld, eveneens zijn voorzien van een aardlekbeveiliging met een nominale uitschakelstroom van 30 mA. Uitzondering hierop zijn de contactdozen die worden gevoed door SELV-ketens, PELV-ketens of door een elektrische scheiding.

Elektrisch materieel

Het omhulsel van de contactstoppen moet zijn vervaardigd van isolerend materiaal en dient bij gebruik in de buitenlucht een minimale beschermingsgraad van IP44 te bezitten. Contactdozen die buiten de eenheid worden gebruikt, moeten een minimale beschermingsgraad hebben van IP54. Toestelcontactdozen moeten een minimale beschermingsgraad hebben van IP55.

Leidingsystemen en installatie

Voorzieningen moeten zijn genomen om beschadiging van kabels te voorkomen. Dit geldt zeker voor kabels die over wegen of looppaden moeten worden aangelegd. Indien het risico op beschadigingen duidelijk aanwezig is, dienen kabels met bewapening te worden gebruikt. Buigzame leidingen moeten van het type zware rubbermantel leidingen zijn, slijtvast en bestand tegen water. Ook moeten de buigzame leidingen zijn beschermd tegen mechanische beschadiging in de publiek toegankelijke delen. De kerndoorsnede van de kabels met een koperen geleider dient ten minste 2,50 mm2 te zijn.

Gerelateerd aan Verrijdbare of verplaatsbare eenheden (rubriek 717)