sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN 1010

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom Kennisbank NEN 1010 kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >


Abonnement € 350,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN 1010

“ De norm is soms lastig te begrijpen. De kennisbank bevat de  complete norm NEN 1010 met links naar de praktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Vochtige ruimten en ruimten met bijtende gassen, dampen of stoffen (rubriek 754)

Bij deze ruimten zal per situatie moeten worden bekeken welke uitwendige invloeden een rol spelen bij het ontwerp van de installatie. In het algemeen kan worden gesteld dat de temperatuur sterk kan variëren tussen -5  °C en +40 °C en dat personen in deze ruimten vaak in contact staan met aarde.

Verder zal in vochtige ruimten rekening moeten worden gehouden met de aanwezigheid van water. Dit kan variëren van verticaal vallende druppels tot de opstelling van elektrisch materieel onder water.

Industrieel complex

Industrieel complex. Bij de keuze van elektrisch materieel spelen de aanwezige uitwendige invloeden een grote rol.

 

Duidelijk is dat in deze vochtige omstandigheden rekening moet worden gehouden met een lage of zeer lage lichaamsweerstand. In ruimten met corrosieve of verontreinigende gassen, dampen of stoffen kan de classificatie van uitwendige invloeden eveneens variëren. Afhankelijk van de aanwezige uitwendige invloeden moet bij de keuze worden overgegaan tot elektrisch materieel dat is bestand tegen de optredende invloeden.

Beschermingsmaatregelen

Voor de basisbescherming moeten alle actieve delen van SELV-ketens, ongeacht de spanning, zijn afgeschermd. Deze afscherming (basisbescherming) moet ook worden genomen voor collectoren en sleepringen, delen van verwarmingsinstallaties en delen van elektrochemische installaties. Voor elektrochemische installaties met een gelijkspanning van maximaal 120 V zonder rimpel, mag bescherming door hindernissen of afstand worden toegepast. Voor buitenleidingen, contactleidingen en hun stroomafnemers (tenzij zij bijzonder gevaar opleveren) hoeven geen maatregelen te zijn getroffen.

 

Het behouden van een geïsoleerde opstelling van vreemd geleidende delen of metalen gestellen, is in de desbetreffende ruimten evenmin haalbaar als het behouden van een goede isolatieweerstand van isolerende vloeren en wanden. Deze isolatieweerstanden kunnen door toedoen van de optredende uitwendige invloeden snel teniet worden gedaan. Bescherming door isolerende vloeren en wanden of door van aarde geïsoleerde vereffeningsleidingen, is dan ook niet betrouwbaar en daarom niet toegestaan.

 

De lichaamsweerstand in de desbetreffende ruimten is laag tot zeer laag. Om deze reden is het wenselijk potentiaalverschillen zoveel mogelijk te voorkomen. Alle metalen delen die door een defect onderspanning kunnen komen, moeten dus via een potentiaalvereffeningsleiding met elkaar worden verbonden.

 

Als aanvullende bescherming moeten alle wandcontactdozen zijn beveiligd door aardlekbeveiligingen van 30 mA. ( Wandcontactdozen aangesloten op SELV-, FELV- of S-ketens zijn uitgezonderd.) Contactdozen die zijn beveiligd door beveiligingen met een nominale waarde van 63A of groter, mogen door een aardlekschakelaar met een nominale aanspreekstroom van 300 mA worden beveiligd.

Gerelateerd aan Vochtige ruimten en ruimten met bijtende gassen, dampen of stoffen (rubriek 754)