sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN 1010

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom Kennisbank NEN 1010 kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >


Abonnement € 350,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN 1010

“ De norm is soms lastig te begrijpen. De kennisbank bevat de  complete norm NEN 1010 met links naar de praktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Case: Geluidsinstallaties

Geluidsinstallaties moeten voldoen aan de NEN 1010. Dit is af te leiden uit de bepalingen 11.1 en 11.2. Een geluidsinstallatie is een elektrische installatie die kan voorkomen in gebouwen of op terreinen en die bestaat uit stroomketens met een nominale wisselspanning van hoogste 1000 Volt. In blad 8 van de NPR 5310 wordt hier dieper op ingegaan.

 

Aan geluidsinstallaties in woningen die doorgaans worden bedreven met een nominale wisselspanning van ten hoogste 50 Volt en van kleine omvang zijn, is het niet nodig bijzondere maatregelen te treffen. De toe te passen spanning van maximaal 50 Volt is een veilige spanning.
In ruimten met een douche en/of bad  moeten er uiteraard wel maatregelen worden getroffen die de aanraking van deze spanning voorkomen. Dat wil zeggen de materiaalkeuze voor de leidingen en verbindingen moeten zodanig zijn dat  aanraking van de spanning wordt voorkomen.

 

Grotere installaties in gebouwen of op terreinen hebben doorgaans een nominale spanning van ten hoogste 100 Volt.

Deze installaties moeten voldoen aan de relevante bepaling van NEN 1010.

Zo geeft bepaling 413.3 onder andere aan dat de behuizing van luidsprekers van klasse II moeten zijn. De contactstoppen mogen geen elektrisch contact kunnen maken met de contactdozen van de normale installatie.

 

Er moet uiteraard rekening worden gehouden met de relevante uitwendige invloeden zoals het voorkomen van mechanische beschadigingen van de leidingen.

De luidsprekerketens zijn in principe ketens voor informatieoverdracht en behoren daarom tot de signalerings- en besturingsketens. Zie bepaling 524 en Tabel 52D van NEN 1010. De minimale kerndoorsnede is 0,5 mm2. Bij grotere vermogens is er uiteraard kans op overbelasting van de leidingen waarmee dan rekening moet worden gehouden.

 

Belangrijker is de relatie tussen kerndoorsnede, leidinglengte en het vermogensverlies.

In de Tabel 1 van blad 8 van de NPR 5310 is deze relatie aangegeven uitgaande van een daling van de geluidsdruk met 3 dB.

In het blad zijn een tweetal rekenvoorbeelden opgenomen.

 

Een ander voorbeeld is: Een groep van 20 luidsprekers van elk 10 W moet op een afstand van 500 meter worden geplaatst. Het luidsprekervermogen is dus 20 x 10 = 200W.

De tabel geeft voor deze situatie aan dat de kerndoorsnede minimaal 1,5 mm2 moet zijn om te zorgen dat de geluidsdruk minder dan 3 dB daalt.