sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN 1010

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom Kennisbank NEN 1010 kennisbank

 • Kennis van experts altijd beschikbaar
 • Antwoorden, oplossingen en tools
 • Toevoegen van eigen notities mogelijk
 • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
 • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >


Abonnement € 350,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN 1010

“ De norm is soms lastig te begrijpen. De kennisbank bevat de  complete norm NEN 1010 met links naar de praktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Leidingberekening

Het rekenprogramma Leidingbereking is gebaseerd op het stappenplan leidingberekening op deze kennisbank in het onderdeel Materieel.

 

Stappenplan leidingberekeing

Aan de hand van een stappenplan zal een aantal berekeningen aan leidingen worden uitgevoerd. Het stappenplan is bedoeld om stapsgewijs de benodigde keuzes en berekeningen te doen. Bij de bepaling van de leidingdoorsneden en de controle op de lengte van de leiding moeten de stappen worden genomen uit onderstaand schema. Het stappenplan leidingberekening is hieronder weergegeven.

Stappenplan leidingberekening

 

Deze berekening is bedoeld als educatieve uitgave en niet alle bijzondere berekeningen zijn met dit programma uit te voeren. Zo zijn bijvoorbeeld parallel geschakelde leidingen en aluminium kabels niet opgenomen. Het is overigens ook niet verstandig om grote kabeldoorsneden als afzonderlijke kabel te berekenen. Deze moeten toch in het totale concept van de installatie worden bezien. 


Toelichting op het leidingberekeningprogramma:

 1. De eerste stap van een leidingberekening is het bepalen van de bedrijfsstroom. Als deze bekend is of berekend is dan kan vervolgens worden gekeken naar de beveiliging tegen overbelasting. Dit kan een andere beveiliging zijn dan de beveiliging tegen kortsluitstroom. Bijvoorbeeld een motor met een thermische beveiliging (vul in bij vermogensschakelaar) als beveiliging tegen overbelasting kan een smeltpatroon in het begin van de leiding hebben als kortsluitbeveiliging.
 2. Als vervolgens de beveiliging is ingevuld met zijn type, nominale waarde of aanspreekwaarde (bij de vermogensschakelaar) dan kan de maximaal benodigde Iz worden berekend.
 3. Vervolgens moet worden aangegeven hoe de installatie is aangelegd (een van de mogelijkheden kiezen en de andere op 0 zetten). Vervolgens worden de gegevens van isolatie, aantal belaste aders, de omgevingstemperatuur en eventueel het aantal bij elkaar gelegde kabels.
 4. Ook kan worden aangegeven of er 3e harmonische stromen verwacht worden. Hierbij wordt een percentage aangegeven t.o.v. de grondgolf van de fasestroom. Dit is in principe alleen van toepassing bij meergeleidersystemen met nulleider.
 5. Vervolgens krijgen we dan het laatste deel van het programma. Hierin staat aangegeven wat de IZ(tabel) moet zijn en welke doorsnede nodig is.
 6. Als de doorsnede bekend is, dan moet nog worden gekeken naar de beveiliging tegen kortsluitstroom. Het type beveiliging moet worden ingevuld met de nominale stroom of de instelling van de vermogensschakelaar. Verder moet ook de gewenste uitschakeltijd worden ingesteld. Dit kan 0,4 seconde zijn bij bescherming tegen elektrische schok (of 5 seconden bij distributiegroepen bijvoorbeeld). Of 5 seconden voor de beveiliging van de leiding in het algemeen.

 

Het programma geeft dan de maximale lengte van de leiding. Als deze lengte te kort is dan moet de doorsnede van de leiding evenredig worden vergroot.

 

Hieronder kunt u de leidingberekening uitvoeren.


Leidingberekening

Bedrijfsstroom

A

Beveliging tegen overbelasting

Installatiemethode - isolatie en aantal belaste aders

   
   
 
Ohm

Correctiefactor 3e harmonische

%

Doorsnede m.b.t. overbelasting

A mm2

Kortsluitbeveiliging

A
s

Maximale lengte

m m m